Dvostruki cik-cak pokazatelj za MT4



Table Of Contents:

  1. Dvostruki cik-cak pokazatelj za MT4
  2. Problemi s indikatorom repaintinga
  3. Dvostruki cik-cak indikator bez preboja
  4. Razumijevanje podrške i otpora pomoću dvostrukog cik-cak indikatora
  5. Indikator dvostrukog cik-cak - Zaključak

Zig zag indikator je jednostavan alat. Ipak, informacije koje nudi su znatno bolje od mnogih drugih pokazatelja trgovanja. Jedna od jedinstvenih stvari o cik-cak indikatoru je da, za razliku od tehničkih pokazatelja koji se temelje na izračunu cijene, cik-cak indikator prikazuje gornje i donje točke.

Svatko tko ima iskustva u trgovanju na tržištima zna da se cijene rijetko kreću u okomitom ili horizontalnom smjeru. Cijene obično rastu i padaju i kreću se pomalo cik-cak.

FREE Double ZigZag Indicator

Download the FREE Double ZigZag Indicator for MT4.

To receive my email 100% sure: 
Put my email on your whitelist!

 

Partially Automated Trading Besides Your Day Job

Alerts In Real-Time When Divergences Occur

 

Indikator cik-cak je u osnovi alat koji prikazuje ove varijacije cijena. Ovisno o visinama i padovima koji se formiraju i vrijednostima indikatora, cik-cak indikator crta linije od prethodnog niskog ili visokog do sljedećeg niskog ili visokog i tako dalje.

Dakle, kada na grafikone primijenite cik-cak indikator, vidjet ćete niz linija koje teže povezivanju uspona i padova. Indikator cik-cak je nešto drugačiji kada su u pitanju linije trenda.

Linija trenda se u osnovi koristi za povezivanje dvaju ili više odgovarajućih visokih ili niskih vrijednosti u cijeni. Linije trenda prikazuju trend cijena instrumenta koji se analizira. S druge strane, cik-cak indikator povezuje uspone i padove kao i kada se formiraju.

MT4 trgovačka platforma po zadanom ima zig zag indikator. Prvi donji grafikon prikazuje cik-cak indikator koristeći zadane postavke.


Oznaka Cig Zag MT4 Default

Kao što možete vidjeti iz gornjeg grafikona, zadani indikator cik-cak jednostavno povezuje visoke i niske cijene. Indikator ili alat za automatsko crtanje široko se koristi kada je riječ o prepoznavanju razine podrške i otpora na grafikonima.

Primjerice, kada cijena dosegne novu visinu na karti i zatim se povuče, cik-cak indikator prikazuje visoku vrijednost. To potencijalno ukazuje na moguću razinu otpora u grafikonu. Isto tako, kada cik-cak indikator iscrtava nisku vrijednost na temelju niske cijene, a zatim vidite pokretanje, to ukazuje na potencijalnu razinu podrške na grafikonu.

Problemi s indikatorom repaintinga

Za trgovce kojima je teško planirati razine podrške i otpora, cik-cak indikator je izvrstan alat za naučiti kako povući razine podrške i otpora. No, s obzirom na prednosti cik-cak indikatora postoje neke očite nedostatke.

Najveća pritužba od trgovaca je da se MT4 default zig zag indikator repaints. Pokazatelj ponovnog slikanja je onaj koji se teži ispraviti. Za trgovce, to može biti prilično nepovoljan položaj. Mnogi trgovci vide pokazatelj repaintinga kao nešto na što se ne možemo osloniti.

No, u svom argumentu, pokazatelj obojenja u osnovi se prilagođava razvoju cijena. To znači da se indikator podešava u stvarnom vremenu kao i kada se formiraju nove cjenovne oznake ili sesije.

Jedan od razloga zašto trgovci izbjegavaju pokazatelj da se prefarbiraju, jer to može dovesti do lažnih signala trgovanja. Ova zabluda nastaje zbog činjenice da trgovci teže usporediti sve tehničke pokazatelje na isti način.

Na primjer, pokazatelj pokretnog prosjeka je zapravo indikator ponovnog slikanja. Ovisno o tome kako ispadne cijena trenutne sesije, pokretni prosjek se kreće u skladu s tim. Vidjet ćete konačnu vrijednost pokretnog prosjeka tek nakon završetka trenutne sesije. Ali mnogi trgovci to propustaju.

Drugi čimbenik je da pokazatelj pokretnog prosjeka i mnogi drugi tehnički pokazatelji određuju njihove vrijednosti ovisno o tome kako se cijena zatvara. Ali kada se uspoređuje s cik-cak indikatorom čija je jedina ideja iscrtati uspone i padove, možete vidjeti zašto indikator prefarbira. Tradicionalni cik-cak indikator u osnovi radi u stvarnom vremenu i smjenama ovisno o tome kako se cijene razvijaju.

Stoga, kada trgovci koriste takav pokazatelj koji prefarbiraju ili se u osnovi ponovno prilagođavaju cijeni, smatraju da je nepouzdan.

Dvostruki cik-cak indikator bez preboja

MT4 prilagođeni dvostruki cik-cak indikator proizvod je točke nule. Poznat kao kratica PZ, postoje različiti prilagođeni pokazatelji koji su dostupni trgovcima. Među njima, dvostruki cik-cak indikator je jedan takav alat koji je dizajniran.

Osnovna ideja iza dvostrukog cik-cak indikatora je osigurati da se ne prefarba. Pitanje koje bi moglo doći na pamet razumnom trgovcu je kako je to moguće. Uostalom, dvostruki cik-cak indikator nije sveti gral. Ona je zapravo izgrađena na istim principima kao i redoviti cik-cak indikator.

Pomoću podešavanja malo, moguće je imati MT4 default zig zag indikator za iscrtavanje istih detalja, ali bez repaintinga. Sljedeći grafikon pokazuje dvostruki cik-cak indikator na grafikonu cijena.


Dvostruki cik-cak pokazatelj - MT4

U gornjem grafikonu smo koristili MT4 tradicionalni cik-cak indikator uz dvostruki cik-cak indikator kako bismo prikazali perspektivu. Dok su konfiguracijske postavke malo drugačije, primijetit ćete da i zadani zig zag indikator i dvostruki cik-cak indikator u osnovi pokazuju iste detalje.

Ono što je drugačije kod dvostrukog cik-cak indikatora je to što koristi dvije različite postavke za crtanje svojih vrijednosti. Stoga, narančaste i crvene točkice koje vidite na grafikonu cijena su u osnovi dvije različite konfiguracije cik-cak indikatora.

Indikator dvostrukog cik-cak koristi manju konfiguraciju vremenskog okvira i veću konfiguraciju vremenskog okvira. Ovo samo po sebi ne nudi mnogo informacija. No, s druge strane, korištenje dva različita vremenska okvira daje vam perspektivu kratkoročnih promjena koje se događaju u dugoročnoj konfiguraciji.

Sljedeći grafikon prikazuje konfiguracijski prozor dvostrukog cik-cak indikatora. Taj ćete prilagođeni indikator morati preuzeti iz ovog članka. Zatim pomaknite pokazivač u mapu MQL4, a zatim u mapu odjeljka s indikatorima.

Osvježite MT4 navigacijsku ploču za MT4 terminal kako biste podigli indikator. Zatim možete povući i ispustiti indikator na grafikon. Time ćete dobiti konfiguracijske postavke za dvostruki cik-cak indikator.


Konfiguracija dvostrukog cik-cak indikatora

Kao što možete vidjeti, konfiguracijski prozor nije vrlo složen. Možete mijenjati vrijednosti postavki cik-cak indikatora, a zaslon se mijenja u skladu s tim. Postavke konfiguracije koje vidite kao dubinu vala noge.

Koristeći dvije cik-cak postavke, trgovci mogu vidjeti kratkoročne promjene kao i dugoročne promjene u cijeni. Do sada bi se moglo pomisliti da je indikator dvostrukog cik-cak indikator svetog grala.

Uostalom, ako možete pronaći indikator koji može precizno usmjeriti točke okretaja u cijeni grafikona, može omogućiti trgovcima da idu dugo ili kratko u skladu s tim. Bez obzira na to koliki će iznos od cijene biti ostvaren, sposobnost dugog ili kratkog stjecanja cijene instrumenta može značiti da trgovci mogu ostvariti značajan profit.

Međutim, to nije slučaj. Indikator s dvostrukim cik-cak crtama svoje točke samo nakon što je cijena pomaknula značajan broj pipsa ili krpelja daleko od prethodne visoke ili niske koja je iscrtana. Do ovog je trenutka moguće da je već došlo do značajne promjene u cijeni.

Dakle, čak i ako ste otišli dugo ili kratko u smjeru kretanja, postoji vrlo dobra šansa da je visoko ili nisko već formirano. Ono što će vam preostati je činjenica da bi novi početak mogao početi.

Gledajući unatrag, usponi i padovi nacrtani pomoću dvostrukog cik-cak indikatora mogu se činiti da nude neke unosne mogućnosti trgovanja. Ali to nije slučaj. Stoga je sljedeće pitanje koje nam pada na pamet zašto uopće koristiti ovaj dvostruki cik-cak indikator.

Razumijevanje podrške i otpora pomoću dvostrukog cik-cak indikatora

Primarna svrha korištenja dvostrukog cik-cak indikatora je identificirati potencijalna područja podrške i otpora. S obzirom na činjenicu da se točke skretanja iscrtavaju nakon kretanja cijena ili značajnog odstupanja od niskog ili visokog, ta područja mogu pružiti buduće referentne točke kako se cijena može ponašati. Pogledajmo sljedeći grafikon kako bi ilustrirao ovu točku.


Dvostruki cik-cak indikator, razine podrške i otpora

U gornjem grafikonu možete vidjeti da smo nacrtali vodoravne linije. Te se linije poklapaju s prekretnicama u cijeni. Zauzvrat, ove linije samo opisuju razine podrške i otpora na grafikonu cijena. Možete vidjeti da nakon crtanja horizontalnih linija, cijena teži da se ponaša kako se očekuje.

Na primjer, ono što se počelo kao razina otpora pretvorilo se u podršku nakon što je prekršena, počevši od lijeve strane grafikona. Isto tako, ponekad možete vidjeti da cijena teži da poštuje podršku ili razinu otpora.

Stoga je indikator dvostrukog cik-cak vrlo jednostavan, ali učinkovit alat koji vas upućuje na konkretne razine cijena koje će najvjerojatnije djelovati kao razine podrške i otpora.

Osim gore navedene uporabe, dvostruki cik-cak indikator se također koristi u metodama brojanja valova. Trgovci koji trguju s Elliottovim valovima ili harmonični obrasci trgovanja otkrit će da će pokazatelj dvostrukog cik-cak ukazati na prave razine cijena koje se ne mijenjaju.

Na temelju tih informacija trgovci mogu nastaviti s harmonijskim obrascima ili Elliottovom analizom tržišta.

Koristeći dvostruki cik-cak indikator u trgovanju
Kao što je gore prikazano, dvostruka cik-cak metoda je vrlo učinkovita kada ga koristite za analizu cjenovnog djelovanja instrumenta. Istodobno se pokazatelj može koristiti i za analizu tržišta na temelju kombinacije tehničkih pokazatelja.

Jedna posebna prednost da dvostruki cik-cak indikator ima iznad zadanog cik-cak indikatora je da su točke okretanja odgođene. To omogućuje dovoljno prostora za kretanje prije objavljivanja preokreta u smjeru trgovine.

Upravo ta sigurnost trgovci žele imati kada koriste dvostruki cik-cak indikator i onaj koji nedostaje kada se koristi tradicionalni cik-cak indikator. Trgovci mogu graditi na raznim strategijama trgovanja kombiniranjem dvostrukog cik-cak indikatora s postojećim trgovinskim sustavom ili razvijanjem vlastite jedinstvene metode trgovanja s dvostrukim cik-cak indikatorom.

Indikator dvostrukog cik-cak - Zaključak

U zaključku, indikator dvostrukog cik-cak je u osnovi ponovna verzija zadanog indikatora cik-cak dostupnog s MT4 trgovačkom platformom. Indikator tvrdi da ne prefarbira uspone i padove, koji su u osnovi prekretnice u cijeni.

To se u osnovi postiže postavljanjem razine pokretanja do točke koja slijedi da indikator može iscrtati novu pivot visoku ili nisku ili čekati dok se ne dovrši. Za trgovce koji žele trgovati na temelju razine podrške i otpora ili onih koji koriste metode brojanja valova, indikator dvostrukog cik-cak nudi bolje šanse za analizu tržišta.

Trgovci se mogu više osloniti na dvostruki cik-cak indikator jer kombiniraju učinkovitost korištenja dugoročnih i kratkoročnih postavki cik-cak indikatora. Zadane vrijednosti mogu se mijenjati kako bi indikator dvostrukog cik-cak bio vrlo osjetljiv ili manje osjetljiv na volatilnost tržišta.

Zbog odgođene reakcije, dvostruki cik-cak indikator se često koristi kao bolji i pouzdaniji pokazatelj u usporedbi s tradicionalnim zig zag indikatorom koji dolazi s MT4 trgovačkom platformom.

Isto tako možete postići iste rezultate jednostavnom promjenom dubine preokreta ili korekcije cijene instrumenta koji se analizira. No dvostruki cik-cak indikator čini ga relativno jednostavnim za korištenje, umjesto da konfigurira postavke.

 

About Me

I'm Mike Semlitsch the owner of PerfectTrendSystem.com. My trading career started in 2007. Since 2013 I have helped thousands of traders to take their trading to the next level. Many of them are now constantly profitable traders. 

The following performance was achieved by me while trading live in front of hundreds of my clients:

Connect With Me:  

Results From 5 Months!
This service starts soon! Be the first who get's notified when it begins!

This FREE Indicator Can Transform
Your Trading!

FREE Indicator + Telegram Group


Request the Ultimate Double Top/Bottom Indicator which is used by 10,000+ traders.