Trgovanje aligatorskim indikatorom


Aligatorski indikator jedan je od najčešće korištenih pokazatelja trgovanja, koji također sam po sebi djeluje kao trgovinski sustav. Aligatorski indikator razvio je Bill Williams 1995. godine. Ime dolazi zbog činjenice da indikator izgleda kao čeljust aligatora.

Trgovci to nazivaju indikator aligatora ili Williamsov aligator .

Aligatorski indikator sastoji se od tri linije koje se temelje na pokretnim prosjecima. To je sloj na grafikonu cijena, a trgovci ga nazivaju čeljustima, zubima i usnama aligatora. Ovisno o tome što formacija stvara tri linije, trgovci prikazuju prisutnost trenda i smjera cijene.

FREE Alligator Indicator

Download the FREE Alligator Indicator for MT4.

To receive my email 100% sure: 
Put my email on your whitelist!

Za razliku od većine drugih pokazatelja, indikator aligatora radi na temelju formacija koje se također široko koriste u Elliottovoj analizi valova i drugim oblicima valne analize . To ga čini jedinstvenim jer ne možete koristiti pokretni prosjek, na primjer, za mjerenje različitih valova u trendu.

Postoje mnoge osobine indikatora aligatora. Na primjer, trgovci su došli do izraza kao što je aligator za spavanje kada su tri linije isprepletene. To nije ništa drugo nego sjecište svih triju linija u indikatoru.

Međutim, kako aligator spava, priča je da on postaje gladniji. Ova faza je prikazana fazom probijanja indikatora. Stoga, kada aligator postane gladan, formira se faza prebijanja. Tada se tri linije počinju razlikovati. Udaljenost između redaka počinje rasti.

Ova faza se također smatra fazom volatilnosti.

Faza volatilnosti obično započinje na početku momentalnog usmjeravanja.

Nakon što se dogodi proboj i trend se uspostavi, on se vidi kao faza u kojoj aligator počinje slaviti. Kako se tri linije ponovno konvergiraju, za aligatora se kaže da se vraća u san.

Nakon što je aligator popunjen, on se vraća u stanje mirovanja, sugerirajući tri linije aligatorskog indikatora koji se spajaju.

Iako se gore navedeni scenarij može činiti pomalo djetinjastim, on opisuje način rada tržišta. Tipično, trendovi se ne formiraju odmah i mora postojati neko pozadinsko djelo. Dakle, faze kada aligator spava i budi se dobra je metafora za tržišta.

Otkako je razvijen indikator aligatora, neki trgovci ga često koriste jer postaje sam trgovinski sustav. Obično, kada koristite trgovinski sustav, očekuje se da koristite druge alate za potvrdu.

Ali to nije slučaj kada je riječ o indikatoru aligatora.

Bill Williams - um iza indikatora aligatora

Bill Williams je poznati trgovac u svijetu forexa i futuresa i dionica. On je također analitičar i proveo je opsežna istraživanja na tržištima. Williamsova glavna poanta bila je da su tržišta nepredvidiva. To je činilo osnovu za stvaranje različitih tehničkih pokazatelja.

Prema Williamsu, smatrao je da mnogi trgovinski sustavi propadaju jer se oslanjaju na predvidljivost trendova . On tvrdi da je dobar trgovinski sustav onaj koji može predvidjeti neznanje.

Nakon osmišljavanja brojnih pokazatelja trgovanja, Williams je stvorio indikator aligatora koji odražava istu filozofiju. Stoga trgovci ne bi trebali vidjeti aligatorski indikator kao nešto što radi slično drugim pokazateljima.

Jedna od glavnih stvari oko Williamsova pristupa tržištima nije bilo kompliciranje trgovanja. Njegova glavna osnova je da su tržišta jednostavna. Ali, da bi uspio, trgovac često nastoji komplicirati svoje sustave trgovanja dodavanjem brojnih pokazatelja i time stvaranjem složenog sustava.

Kao što možda znate, tehnička analiza podrazumijeva razumijevanje prošlih akcija kako bi se predvidjelo buduće cjenovno ponašanje.

Kada je riječ o Billu Williamsu, to je bio suprotan pristup. Williamsovo stajalište o tehničkoj analizi bilo je gledati na sadašnje ponašanje tržišta. To je jedna od stvari koja se prikladno odražava u njegovom trgovinskom sustavu. To je također jedan od faktora koji čini aligatorski indikator tako jedinstvenim.

Izračunavanje vrijednosti indikatora aligatora

Aligatorski indikator je jednostavan (i primijetite ovu jednostavnost kao što je spomenuto Williamovim pogledom na tržišta i koristeći tehničku analizu).

Postoje samo tri glavne linije s indikatorom Alligator.

  1. Čeljusti: Alligatorove čeljusti je plava linija koja je 13-mjesečno izglađena pokretna sredina. To je pomaknuto za 8 bara u budućnost
  2. Zubi: zubi aligatora je crvena linija koja se sastoji od pokretnog prosjeka od 8 razdoblja i pomaknuta je za 5 bara u budućnost
  3. Usne: Aligatorove usne su zelena linija koja je 5-mjesečno izglađena pokretna sredina koja se pomiče za 3 bara u budućnost.

Primijetit ćete da indikator aligatora nije ništa drugo nego kombinacija tri različita izglađena pokretna prosjeka, od kojih svaki ima svoj pomak u buduća razdoblja.

To je jedna od temeljnih razlika s indikatorom aligatora u usporedbi s drugim pokazateljima trgovanja. Nema mnogo pokazatelja koji bi pomaknuli razdoblja u budućnost koja bi mogla dati određeno razumijevanje u pogledu cijene.

Donji grafikon prikazuje indikator aligatora koji se primjenjuje na grafikonu cijene.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 01-Alligator-Indicator.png"} {/modalni}

Primjer indikatora aligatora

Kako radi Alligator?

Kao što je ranije spomenuto, indikator aligatora je vrlo jednostavan u načinu na koji je osmišljen. Indikator u osnovi uzima postojeći pokazatelj (izglađeni pomični prosjek), a zatim koristi kombinaciju različitih razdoblja obnavljanja i različite pomake u budućnost kako bi se indikator osmislio kao cjeloviti sustav.

Ponekad, trgovci imaju tendenciju da koriste oscilator kao i uz Alligator indikator kako bi još bolje filtrirali signale. Neki od najčešće korištenih oscilatora uključuju Stochastics oscilator ili CCI indeks .

Tri konvergirajuće izglađena pokretna prosjeka u osnovi oblikuju kada tržišta pokazuju nisku volatilnost.

Jedna od prednosti trgovanja aligatorskim indikatorom je da omogućuje trgovcima da vrlo udobno uhvate trendove. Također vam omogućuje da ostanete u trendu. Može se izvući neka sličnost između načina rada aligatorskog indikatora i Bollingerovog opsega.

Na primjer, s Bollingerovim bendovima, znate da kada se bendovi sklope, uskoro će se proširiti, a cijene se ugasiti iz uskog trenda. Sa aligatorom, sličan koncept se ostvaruje i kada aligator spava.

Kao rezultat toga, što duže Aligator spava, to su veće šanse da će doći do izbijanja, što će dovesti do uspostavljanja novog trenda.

Aligatorski indikator koristi se i za razumijevanje trending i raspona tržišta. One se mogu sažeti na sljedeći način:

  1. Na tržištima u rasponu, aligator spava
  2. U trending tržištima, aligator se budi i hrani se

Da bismo razumjeli ove pojmove, pogledajmo neke primjere.

Donji grafikon prikazuje različite faze na tržištu. Pravokutni okvir prikazuje područje u kojem se nalaze tržišta. Možete vidjeti koliko su isprepletene tri različite linije. To jednostavno označava područje kada indikator aligatora spava.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 02-Alligator-Indicator-phases.png"} {/modalni}

Indikator aligatora i faze tržišta

To se događa kada cijene imaju tendenciju da se kreću u rasponu rijetko čine bilo breakouts. Međutim, pojava tih tržišta u rasponu pokazuje da se cijena priprema za neku vrstu trenda koji će se uspostaviti.

Odmah nakon što Aligator spava, možete vidjeti da se budi. To se vidi u trima izglađenim pokretnim prosjecima koji se divergiraju. Primijetite da Alligator hrani cijelo vrijeme trend je jak.

Nakon što cijene dosegnu vrh gornjeg trenda, možete vidjeti da su odmah promijenili smjer. Ovdje, za kratko vrijeme, aligator spava, ali se uskoro probudi kako bi se hranio novim padom koji se formirao.

Pomoću gornje ilustracije možemo zaključiti da indikator Alligator omogućuje trgovcima da se pripreme za nadolazeća kretanja na tržištu. Kako i kada se cijena podigne kako bi testirala jednu od tri linije pomičnih prosjeka, možete očekivati da će trend biti zadržan.

Trendovi trgovanja s indikatorom Alligator

Aligator indikator omogućuje trgovcima da trguju i na tržištima u rasponu i na trendovima. Međutim, više je preporučljivo trgovati trendovima nego rasponima, jer se dobit lako može izgraditi u trending tržištu.

Tržišta u rasponu prikazan od strane spavanje aligator predlaže razdoblja u kojima trgovci mogu ostati daleko od tržišta i izbjeći uzimanje nepotrebnih rizika.

Naravno, mogu se koristiti i drugi dodatni pokazatelji kako bi se trendovi dodatno filtrirali. Aligatorski indikator možete kombinirati s tehnikama koje se temelje na akcijskim cijenama, kao što su linije trenda i horizontalne razine podrške i otpora.

Sljedeći grafikon prikazuje kako se koristi indikator Alligator s tehnikama koje se temelje na cijeni.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 03-Alligator-Price-Action.png"} {/modalni}

Korištenje aligatorskog indikatora s cjenovnim djelovanjem

U gornjem grafikonu možete vidjeti da imamo i horizontalne razine podrške i otpora te linije trenda iscrtane na grafikonu. Možete vidjeti, na primjer, kada se crta linije trenda, cijena se nastavlja kretati više.

To je prikazano širenjem izglađenih pokretnih prosjeka. Sve dok je Aligator budan, trend se održava stabilnim. Ali kada se cijena približi kraju trenda, možete vidjeti da Aligator počinje spavati.

Nakon toga, cijena prekida liniju trenda rasta i počinje se razvijati u silazni trend.

Drugi primjer iz gornjeg grafikona su razine podrške i otpora. Na primjer, nakon što je razina podrške uspostavljena, možete vidjeti snažan trend koji je gurnuo cijene na sljedeću razinu otpora.

Ovaj potez, od potpore do područja otpora, bio je jak, a kada je Alligator budan, možete dobiti dodatno povjerenje da tržišta zadržavaju snažan trend.

Korištenje aligatorskog indikatora na MT4 trgovinskoj platformi

Aligatorski indikator ili Williamsov Alligator jedan je od standardnih tehničkih pokazatelja dostupnih na većini platformi za trgovanje i crtanje. To je dostupno i na MT4 trgovinskoj platformi koja se široko koristi.

Da biste koristili pokazivač, jednostavno idite na odjeljak za navigaciju i sa popisa indikatora odaberite Bill Williams i odaberite indikator aligatora.

U nastavku je primjer aligatorskog indikatora na vašem cjeniku na MT4 trgovinskoj platformi.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 04-Alligator-Indicator-MT4.png"} {/modalni}

Aligatorski indikator na MT4 trgovinskoj platformi

Indikator možete prilagoditi u velikoj mjeri, uključujući mogućnost promjene boja triju izglađenih pokretnih prosjeka te također možete promijeniti postavke parametara za indikator.

Dok možete slobodno eksperimentirati s postavkama, nemojte previše odstupati od zadanih postavki, kao i postavki pomaka ili pomaka.

Aligatorski pokazatelj pokazuje trendove na tržištima za vremenski okvir na koji se primjenjuje. Stoga, kada promijenite vremenske okvire, možete uočiti da se indikator aligatora automatski mijenja ovisno o cijeni vremenskog okvira koji gledate.

Na taj način možete koristiti analizu više vremenskih okvira pomoću aligatorskog indikatora. Može biti malo složenije, ali ovaj pristup s više vremenskih okvira može vam pomoći razumjeti složene detalje o trendovima koji se formiraju. Također će vam omogućiti fino podešavanje Vaših ulaznih razina cijena za trgovinu.

Kada koristite Aligator indikator, imajte na umu da ne koristite suvišne pokazatelje. Na primjer, možete izbjeći korištenje pokretnih prosjeka jer je to osnova za indikator aligatora.

Slično tome, nisu potrebni ni drugi pokazatelji koji prekrivaju grafikon. Možete umjesto toga pogledati razne oscilatore ili čak oscilator Bollinger propusnosti koji može prikazati rastuću i padu nestabilnosti u cijeni sigurnosti koju ćete analizirati.

Trgovanje aligatorom - U zaključku

U zaključku, indikator aligatora Billa Williamsa jedan je od najjednostavnijih pokazatelja trgovanja koji također funkcionira kao tehnički trgovinski sustav. Glavna svrha aligatorskog indikatora je držati trgovinu jednostavnom.

Za razliku od uobičajenih pokazatelja trgovanja i koncepata tehničke analize, indikator Alligator je u skladu s Williamsovim pogledom na razumijevanje trenutne akcije cijena za predviđanje budućih cijena.

Općenito, pokazatelj je lako razumljiv kao što je ilustrirano u gornjem članku. Brojne strategije trgovanja mogu se osmisliti korištenjem aligatorskog indikatora . Nije iznenađujuće da je pokazatelj takav popularan trgovinski sustav među trgovcima.

About Me

I'm Mike Semlitsch the owner of PerfectTrendSystem.com. My trading career started in 2007. Since 2013 I have helped thousands of traders to take their trading to the next level. Many of them are now constantly profitable traders. 

The following performance was achieved by me while trading live in front of hundreds of my clients:

Connect With Me:  

This FREE Indicator Can Transform
Your Trading!

FREE Indicator + Telegram Group


Request the Ultimate Double Top/Bottom Indicator which is used by 10,000+ traders.

Results From 5 Months!
This service starts soon! Be the first who get's notified when it begins!