Trgovanje indikatorom prosječnog smjera ( ADX )

Prosječni indeks smjera ili ADX indikator za kratko, kao što ime sugerira, je indeks smjera. Drugim riječima, ADX pripada skupini pokazatelja koji pokazuju opći smjer tržišta.

To se također može nazvati indikatorom mjerenja trenda. ADX indikator nije nešto novo. Ona postoji već neko vrijeme. Pokazatelj je razvio Welles Wilder. Pokazatelj je prvenstveno namijenjen trgovanju s tržištima dionica. Isto vrijedi i za druga imena kao što je indeks pomaka smjera ili DMI.

FREE ADX Indicator

Download the FREE  ADX Indicator for MT4.

To receive my email 100% sure: 
Put my email on your whitelist!

 

Partially Automated Trading Besides Your Day Job

Alerts In Real-Time When Divergences Occur

My Recommended MT4/MT5 Broker

 

Bez obzira na različita imena ili tržišta na koja je ADX indikator bio dizajniran, može se primijeniti ne samo na burzi, nego i na ročnice i forex. Budući da se cijene, bez obzira na tržišta, ponašaju na isti način, ADX se koristi u tehničkoj analizi.

Ako ste u potrazi za mjerenjem snage trenda, onda je ADX indikator go-to pokazatelj izbora za trgovce. Na temelju matematičkih formula, ADX mjeri snagu trenda. Trgovci tada mogu koristiti te informacije kako bi utvrdili kada je dobro vrijeme za ulazak u trend.

Kao što ste možda primijetili, pokazatelj prosječnog indeksa smjera idealno se koristi za trendove. Kao rezultat toga, ADX je najprikladniji za trgovinu na dugoročne trendove . Međutim, kratkoročni swing trgovci također mogu koristiti indeks i staviti ga na korištenje.

Tipično, trgovci mogu izmjeriti trend indeksa, a zatim preći na manji vremenski okvir i trgovinu na temelju kratkoročnih kretanja u trendovima. To omogućuje trgovcima da iskoriste prekretnice u kratkoročnim trendovima, dok treniraju u smjeru većih trendova.

Koja je razlika između pokazatelja trenda i pokazatelja snage trenda?

Kada govorimo o pokazateljima trendova i pokazateljima trenda i uspoređujući oba, trgovci će pronaći neke razlike. Kao prvo, pokazatelj trenda mjeri samo trend. Obično trgovci koriste pokazatelj kao što je pokretni prosjek koji čini osnovu analize trendova.

Opća pravila nalažu da kada se cijena trguje iznad prosječne cijene, za tržišta se kaže da su u uzlaznom trendu. Isto tako, kada se cijena trguje ispod prosječne cijene, za tržišta se kaže da su u opadanju.

Iako je ovo dobar način da shvatite koji je temeljni trend na tržištu, on ne pokazuje trgovcima na snazi trenda. Ne postoji način da se razlikuje ili prognozira hoće li se trenutni trend nastaviti.

Ovo je mjesto gdje trend indikator snage dolazi u igru. Kao što ime sugerira, pokazatelj čvrstoće trenda kao što je prosječan pokazatelj smjera ( ADX ) u osnovi pokazuje snagu trenda.
To sa sobom donosi neke posebne koristi. Kao prvo, moći ćete utvrditi kada je trend slab i kada je jak. Cijene akcija na tržištima imaju tendenciju kretanja cik-cak načinom. To znači da se trendovi mogu povećavati i smanjivati.

Slabost u trendu ne mora nužno značiti da će se trend promijeniti. Jednostavno bi mogao predvidjeti smjer u promjeni trenda. Stoga, poznavanje snage trenda može donijeti neke značajne prednosti za trgovca ako žele trgovati u smjeru trenda.

Još jedna korist od pokazatelja snage trenda je da pokazuje kada su tržišta u rasponu. Ali nemojte pogriješiti u pretpostavci da indikator snage trenda može predvidjeti kretanje cijena.

Kao i kod većine tehničkih pokazatelja izgrađenih na cijeni, pokazatelj snage trenda je također reaktivni pokazatelj. Drugim riječima, pokazatelj snage trenda teži reagirati na cijenu, a ne obrnuto.

Stoga biste mogli iskusiti određeno zaostajanje. Ipak, pokazatelj snage trenda je dobar način da se utvrdi kada će se trend ojačati i oslabiti.

Prvi grafikon u nastavku prikazuje usporedbu između pokretnog prosjeka i pokazatelja prosječnog smjera kretanja ( ADX ).


Trend v / s Indikator jačine trenda

Može se vidjeti da dok pokretni prosjek samo prikazuje da li su tržišta u uzlaznom trendu ili opadajućem trendu, ADX indikator, s druge strane, može odražavati porast i pad snage trendova.

U gornjem grafikonu možete vidjeti da porast i pad cijena do i iz eksponencijalnog pokretnog prosjeka 50-tog razdoblja podudara se s porastom i padom snage trenda kako je prikazano ADX indikatorom.

Stoga, iz gore navedenog, treba biti očito da je primarna razlika između pokazatelja trenda i pokazatelja snage trenda.

Razumijevanje načina rada indikatora prosječnog smjera kretanja ( ADX )

Indikator prosječnog indeksa smjera kretanja ( ADX ) kao što se vidi u prethodnom grafikonu je oscilator. Prikazuje se u donjem dijelu grafikona. Pokazatelj se sastoji od tri linije. Tri retka poznata su kao:
1. ADX linija
2. DI +
3. DI-

DI + je obično prikazan zelenom bojom, dok je DI prikazan crvenom bojom. Te dvije linije mjere porast i pad trenda. Kada je DI + iznad DI-linije, to znači da je opći trend naopako.

Nasuprot tome, kada je DI iznad DI +, to pokazuje da je opći trend u padu. Dakle, promatrajući DI + i DI- linije, trgovci mogu razumjeti kakav je trend.

Ali ne pomaže samo vidjeti kakav je trend. ADX je nakon indikatora snage trenda. Snagu trenda vidi sama ADX linija. Kada se ova linija uzdigne do krajnosti, krećući se prema nagibu prema gore, to sugerira da je temeljni trend jak.

Temeljni trend može biti pozitivan (kada je DI + veći od DI-) ili temeljni trend može biti negativan (kada je DI veći od DI +). Trend ili zamah počinje slabiti što se odražava na silaznom nagibu same linije ADX .

Opća razina od 20 ili 25 je odabrana kao razina za mjerenje kada se zamah povećava ili pada. Stoga, idealno, snažan uzlazni trend se vidi kada je DI + veći od DI-, a ADX linija je iznad razine 20 ili 25.

Slično tome, za silazni trend se kaže da je jak kada je DI veći od DI +, a ADX linija je iznad razine 20 ili 25.

Sljedeći grafikon ispod ovih primjera.


Prednosti ADX trendova

U gornjem grafikonu možete vidjeti područja označena okomitim crtama. Svaki od ovih stupaca prikazuje različite faze trendova. Počevši s lijeve strane, tržišta su u snažnom opadanju. To je vidljivo iz činjenice da je ADX pokazatelj pokazao visoku razinu dok je DI- bio veći od DI + pokazatelja.

Nakon ovog snažnog pada, onda možete vidjeti da je ADX linija trgovala oko 20 regija. Ovo područje obilježava ravnomjerno razdoblje kada su cijene trgovale. Nakon tog razdoblja, trend ponovno počinje rasti.

U sljedećem uzlaznom trendu koji je uslijedio, ADX pokazatelj počeo je rasti iznad razine 20 ili 25. To pokazuje da je trend rasta (gdje je DI + veći od DI-) jak. Ova faza i početna faza vide se kao najjača područja kada su oba tržišta rasla i opadala.

Izračun ADX indikatora je prilično jednostavan u odnosu na način na koji je vizualno prikazana snaga trenda.

DI + se izračunava kao trenutna visoka minus prethodna visoka. Kada je to veće od prethodnog niskog minus trenutnog niskog, DI + se pomiče više. Kada je vrijednost negativna, dodjeljuje se nula.

DI- se izračunava kao trenutni minus minus prethodni nizak. Kada je ova vrijednost veća od prethodne visoke minus struje visoke, DI- indeks se pomiče više. Negativnom ishodu dodjeljuje se nula.

Tako, uspoređujući visoke i niske vrijednosti i uspoređujući ga s prethodnim vrijednostima, dodjeljuju se DI- i DI + vrijednosti. Obje ove vrijednosti se zatim kombiniraju zajedno s faktorom izglađivanja kako bi se dobila sama ADX linija.

Zanimljivo je napomenuti da sama ADX linija također crpi prosječan pravi raspon. Prosječni pravi domet ili ATR pokazatelj je još jedan sličan pokazatelj koji pokazuje prosječni raspon cijena.

ATR u osnovi mjeri raspon i na taj način prikazuje koliko je cijena sigurnosti nestabilna.

Zadana postavka za ADX indikator postavljena je na 14 razdoblja kada se koristi na dnevnom grafikonu. Ako želite koristiti ADX indikator na manjim vremenskim okvirima, možda želite prilagoditi postavke. Kao i kod bilo kojeg pokazatelja, korištenje manje vrijednosti može dovesti do toga da indikator postane osjetljiviji, dok upotrebom veće ili veće vrijednosti može biti vrlo zaostalo u prirodi.

Budući da nema dva tržišta koja imaju ista obilježja, trgovci moraju pažljivo prilagoditi postavke ADX indikatora. Tipično se koristi vrijednost 7 ili 14, ovisno o vremenskom okviru koji koristite.

da koristite indikator prosječnog usmjerenja ( ADX ) u trgovanju?

Kao što smo već spomenuli u članku, ADX je u osnovi pokazatelj snage trenda. To pokazuje smjer tržišta. Stoga, ima smisla koristiti pokazatelj kao način utvrđivanja trenda i snage.

Vidjet ćete da ADX eliminira potrebu za korištenjem indikatora pokretnog prosjeka kao indikatora trenda. Međutim, još uvijek ga možete koristiti u svrhu trgovanja. Budući da cijene teže gravitaciji i od pokretnog prosjeka, možete očekivati neke reakcije kada se to dogodi.

ADX se idealno koristi za biranje prekretnica u cijeni. Stoga se može kombinirati s pokazateljima zamaha kao što je stochastics indikator. Razlika je u tome što stochastics indikator može prikazati prevelike i preopterećene uvjete na tržištu.

Ali jedno pitanje na koje se ne osvrće jest hoće li uvjeti za overbought ili oversold dovesti do izgradnje zamaha. Drugim riječima, ne zna se hoće li prekretnice u cijeni dovesti do održivog poteza.

Ovo je mjesto gdje ADX indikator može pomoći. Sljedeći grafikon prikazuje pokretni prosjek, ADX indikator i indikator stochastics na grafikonu. Pokazatelj pokretnog prosjeka koristi se kao okidač trgovanja.

stochastic indikator koristi se da bi se vidjelo kada pada zamah na tržištu i jesu li tržišta u overbought ili oversold stanju.

Konačno, ADX indikator će nam reći kada je trend najjači.


ADX strategija trgovanja

Područje označeno pravokutnom kutijom pokazuje idealne uvjete. Ovdje vidimo da su tržišta pala malo. To se odrazilo na stochastic indikator koji pokazuje donekle oversold uvjete.

Nakon toga, vidimo da se stochastics oscilator okreće od oversold uvjeta. To nam govori da se smjer mijenja. Znamo da je ukupni trend povećan usporedbom cijene sa pokretnim prosjekom.

Konačno, tražimo indikator prosječnog usmjerenja ( ADX ). Možete vidjeti da je ADX linija iznad 20 što ukazuje na to da je uzlazni trend jak. Zbog toga možemo postaviti dugi ulazak na pivot high prije male korekcije.

Stanice su postavljene na niskom i naravno, cilj je postavljen na otvorenu prazninu koja je nastala prije nekoliko mjeseci. U gore navedenom slučaju možete vidjeti da je ADX indikator bio vješt u signaliziranju kada treba ući u trend.

Trgovina brzo doseže cilj prije nego se povuče. Isti pristup možete koristiti i kada su tržišta u opadanju. Jednostavno počnite gledati cijenu i uspoređujući je s pokretnim prosjekom.

Ako je cijena ispod pokretnog prosjeka, tada su tržišta u opadanju. Naravno, trebate također pogledati ADX u ovom trenutku kako biste potvrdili da je DI- iznad DI +. Zatim gledajte stochastics oscilator kako bi signalizirao stanje prevelike kupnje. To se tipično može dogoditi kada se cijena knjiži kao korekcija na opadanje.

Jednom kada se stanje overbought razine identificira, onda čekati stochastics da se presele iz stanja overbought. Potvrdite ovaj pogled tražeći da se ADX indikator podigne iznad 20 (idealno bi trebao početi padati više). Nakon toga, možete koristiti svoje vještine tehničke analize i postaviti razine unosa i cilja i zaustaviti gubitak.

ADX indikator je također dobar pokazatelj koji vam može reći kada treba ostati izvan tržišta. Obično tijekom ovog bočnog razdoblja konsolidacije, možete očekivati da se ADX linija kreće u blizini razine 20.


ADX indikator koji prikazuje bočno tržište

U gornjem grafikonu imamo trenutni primjer tržišta zlata. Možete vidjeti kako su cijene bile jako isprekidane. To je vidljivo iz činjenice da je ADX linija bila pomalo ravna i trgovala blizu razine 20.

Samo na temelju toga trebali biste moći reći da su tržišta zapravo ravna. Ako pogledate stochastics oscilator s druge strane, vidjet ćete da se oscilator nastavlja kretati po overboughtu i oversold uvjetima. Ali to vam ne govori je li trend jak ili nije.

ADX Indikator - Zaključak

U zaključku, prosječan indeks smjera ili ADX indikator je vrlo jednostavan, ali moćan pokazatelj koji možete koristiti. To će vam reći snagu trenda i pomoći vam da izbjegnete trgovanje kada se tržišta kreću u bočnom rasponu.

Zbog činjenice da je ADX pokazatelj snage trenda, najprikladniji je za trgovinu dugoročnih trendova. Neki pokazatelji koji mogu nadopuniti korištenje ADX indikatora uključuju Bollinger-ove pojaseve, Donchian-ove kanale, Keltnerove kanale i tako dalje.

Preporučuje se da koristite indikator prosječnog smjera kretanja ( ADX ) uz ostale tehničke pokazatelje. Ali nemojte pogriješiti korištenjem suvišnih pokazatelja koji prikazuju iste informacije.

Za trend trgovaca, bitno je da se trgovina pravo. Vremenski raspored je važan čimbenik i tu se može dobro iskoristiti ADX indikator. Također možete koristiti ADX indikator uz tehničku analizu temeljenu na cijenama.

Na primjer, možete provjeriti uzorke svijećnjaka u odnosu na razinu podrške ili otpora ključa. Zatim pogledajte ADX indikator kako biste potvrdili trend i potencijalnu snagu. To može dovesti do boljeg upravljanja trgovinom i vrlo brzo ćete moći pokriti rizike u trgovinu.

Indikator ADX može se primijeniti na sva tržišta, ali se preporuča da odaberete tržišta na kojima se trendovi održavaju duže vrijeme. Indikator ADX može se primijeniti u bilo kojem vremenskom okviru po vašem izboru, čineći ga svestranim tehničkim indikatorom trgovanja koji možete koristiti.

 

About Me

I'm Mike Semlitsch the owner of PerfectTrendSystem.com. My trading career started in 2007. Since 2013 I have helped thousands of traders to take their trading to the next level. Many of them are now constantly profitable traders. 

The following performance was achieved by me while trading live in front of hundreds of my clients:

Connect With Me:  

This FREE Indicator Can Transform
Your Trading!

FREE Indicator + Telegram Group


Request the Ultimate Double Top/Bottom Indicator which is used by 10,000+ traders.

Results From 5 Months!
This service starts soon! Be the first who get's notified when it begins!