Berdagang dengan penunjuk Alligator


Penunjuk buaya adalah salah satu indikator perdagangan yang digunakan secara meluas, yang juga bertindak sebagai sistem perdagangan dengan sendirinya. Penunjuk buaya telah dibangunkan oleh Bill Williams pada tahun 1995. Nama ini disebabkan oleh fakta bahawa penunjuk itu kelihatan seperti rahang buaya.

Peniaga memanggil ini penunjuk Alligator atau Alligator Williams .

Indikator buaya terdiri daripada tiga baris yang semuanya berdasarkan purata bergerak. Ia adalah tindanan pada carta harga dan peniaga menamakannya sebagai rahang, gigi dan bibir buaya. Bergantung pada pembentukan apa yang dibuat oleh tiga baris, peniaga menggambarkan kehadiran trend dan arah harga.

FREE Alligator Indicator

Download the FREE Alligator Indicator for MT4.

To receive my email 100% sure: 
Put my email on your whitelist!

Tidak seperti kebanyakan petunjuk lain, penunjuk buaya berfungsi berdasarkan formasi yang juga digunakan secara meluas dalam analisis gelombang Elliott dan analisis gelombang lain . Ini menjadikannya unik kerana anda tidak boleh menggunakan purata bergerak misalnya untuk mengukur gelombang yang berbeza dalam trend.

Terdapat banyak ciri indikator buaya. Sebagai contoh, peniaga datang dengan istilah seperti buaya tidur apabila tiga garisan itu digerakkan. Ini hanyalah satu persimpangan dari semua tiga baris dalam penunjuk itu.

Walau bagaimanapun, ketika buaya itu tidur, kisah itu menjadi semakin buruk. Fasa ini digambarkan oleh fasa penembusan penunjuk. Oleh itu, apabila buaya menjadi lapar, fasa penembusan terbentuk. Ini adalah apabila tiga baris mula menyimpang. Jarak antara garis-garis mula berkembang dengan lebih luas.

Fasa ini juga dilihat sebagai fasa turun naik.

Fasa ketidakstabilan biasanya bermula pada permulaan pelarian arah berdasarkan momentum.

Sebaik sahaja penembusan itu berlaku dan trend itu ditubuhkan, ia dilihat sebagai fasa di mana buaya mula makan. Apabila tiga baris mula berkumpul sekali lagi, buaya dikatakan akan kembali tidur.

Selepas buaya itu penuh, dia kemudian kembali tidur, disarankan oleh tiga baris penunjuk buaya yang menumpu.

Walaupun senario di atas mungkin kelihatan agak kekanak-kanakan, ia menggambarkan cara pasaran berfungsi. Biasanya, trend tidak terbentuk dengan serta-merta dan harus ada beberapa kerja latar belakang di tempat. Oleh itu, fasa apabila buaya itu tidur dan bangun membentuk metafora yang baik untuk pasaran.

Sejak indikator buaya dikembangkan, ia telah banyak digunakan oleh beberapa peniaga kerana ia menjadi sistem perdagangan dengan sendirinya. Biasanya, apabila anda menggunakan sistem perdagangan, diharapkan secara meluas anda menggunakan alat lain untuk pengesahan.

Tetapi ini tidak berlaku apabila ia datang kepada indikator buaya.

Bill Williams - Fikiran di sebalik penunjuk buaya

Bill Williams adalah peniaga yang terkenal di dunia forex dan niaga hadapan dan saham. Beliau juga seorang penganalisis dan telah melakukan beberapa penyelidikan yang luas di pasaran. Titik utama Williams ialah pasaran tidak dapat diprediksi. Ini membentuk asas penciptaan pelbagai indikator teknikal.

Menurut Williams, dia percaya bahawa banyak sistem perdagangan gagal kerana mereka bergantung pada kecenderungan trend . Dia berpendapat bahawa sistem perdagangan yang baik adalah satu yang boleh meramalkan yang tidak diketahui.

Selepas merangka pelbagai petunjuk perdagangan, Williams mencipta indikator buaya yang mencerminkan falsafah yang sama. Oleh itu, peniaga tidak boleh melihat indikator buaya sebagai sesuatu yang berfungsi sama dengan penunjuk lain.

Salah satu perkara utama mengenai pendekatan Williams terhadap pasaran bukan untuk merumitkan perdagangan. Dasar utamanya adalah bahawa pasaran adalah mudah. Tetapi untuk berjaya trader sering cenderung untuk mempersulit sistem perdagangan mereka dengan menambahkan banyak indikator dan dengan demikian mewujudkan sistem yang kompleks.

Seperti yang anda ketahui, analisa teknikal adalah mengenai pemahaman tindakan harga masa lalu untuk meramalkan tingkah laku harga masa depan.

Apabila ia datang kepada Bill Williams, ia adalah pendekatan kontrarian. Pandangan Williams mengenai analisis teknikal adalah melihat tingkah laku pasaran semasa. Ini adalah salah satu perkara yang amat digambarkan dalam sistem perdagangannya. Ini juga salah satu faktor yang menjadikan indikator buaya begitu unik.

Mengira nilai indikator buaya

Penunjuk Alligator adalah mudah (dan perhatikan kesederhanaan ini seperti yang disebutkan oleh pandangan William tentang pasaran dan menggunakan analisis teknikal).

Terdapat hanya tiga baris utama dengan penunjuk Alligator.

  1. Jaws: Rahang Alligator adalah garis biru yang rata-rata bergerak sepanjang 13 tahun. Ini dipindahkan oleh 8 bar ke masa depan
  2. Gigi: Gigi Alligator adalah garis merah yang terdiri daripada 8 tempoh bergerak purata dan dipindahkan oleh 5 bar ke masa depan
  3. The Bibir: Bibir Alligator adalah garis hijau yang merupakan 5 masa bergerak purata yang dipindahkan dengan 3 bar ke masa depan.

Anda akan mendapati bahawa indikator buaya tidak lain hanyalah gabungan tiga purata bergerak yang berbeza-beza yang masing-masing mempunyai pergeseran sendiri ke masa depan.

Ini adalah salah satu perbezaan asas dengan petunjuk Alligator berbanding penunjuk perdagangan lain. Tidak banyak indikator mengalihkan tempoh ke masa depan yang boleh memberi sedikit pemahaman tentang harga yang akan dilakukan.

Carta di bawah menunjukkan indikator buaya yang digunakan pada carta harga.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 01-Alligator-Indicator.png"}} {/ modal}

Contoh Indikator Buaya

Bagaimanakah Buaya berfungsi?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penunjuk Alligator adalah sangat mudah dalam cara ia diterbitkan. Penunjuk pada dasarnya mengambil petunjuk yang sedia ada (rata-rata bergerak yang lancar) dan kemudian menggunakan kombinasi tempoh pemikiran yang berbeza dan perubahan yang berbeza ke masa depan untuk merancang penunjuk sebagai sistem lengkap.

Kadang-kadang, peniaga cenderung menggunakan pengayun serta bersama indikator Alligator untuk menyaring isyarat lebih baik. Beberapa pengayun yang biasa digunakan termasuk pengayun Stochastics atau indeks CCI .

Ketiga-tiga konvergensi yang bergerak menaikkan purata pada dasarnya adalah apabila pasaran memperlihatkan turun naik yang rendah.

Salah satu manfaat perdagangan dengan indikator Alligator ialah ia membolehkan pedagang untuk menangkap trend dengan sangat selesa. Ia juga membolehkan anda untuk kekal dengan trend. Kita boleh membuat persamaan antara cara penunjuk Alligator dan band Bollinger berfungsi.

Sebagai contoh, dengan band Bollinger, anda tahu bahawa apabila kontrak band, mereka akan terus berkembang, dan harga turun dari arah sempit. Dengan Alligator, konsep yang sama diwujudkan apabila Alligator tidur.

Akibatnya, semakin lama Alligator itu tidur, semakin tinggi kemungkinan terjadinya pelarian yang akan mengakibatkan tren baru ditubuhkan.

Penunjuk Alligator digunakan untuk memahami pasaran tren dan juga. Ini boleh diringkaskan seperti berikut:

  1. Di dalam pasaran, Alligator tidur
  2. Dalam pasaran yang bergerak, Alligator bangun dan memberi suapan

Untuk memahami konsep-konsep ini, mari kita lihat beberapa contoh.

Carta di bawah menunjukkan fasa yang berlainan di pasaran. Kotak segi empat tepat menunjukkan kawasan apabila pasaran berkisar. Anda dapat melihat sejauh mana tiga garisan yang berbeza dimasuki. Ini semata-mata menandakan kawasan apabila penunjuk Alligator sedang tidur.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 02-Alligator-Indicator-phases.png"} {/ modal}

Indikator Buaya dan Fasa Pasaran

Ini berlaku kerana harga cenderung bergerak dalam jarak jarang membuat sebarang jeritan. Walau bagaimanapun, penampilan pasaran-pasaran ini menunjukkan bahawa harga sedang bersiap untuk beberapa jenis trend yang akan diwujudkan.

Sebaik sahaja Alligator tidur, anda dapat melihat bahawa ia bangun. Ini dilihat oleh tiga pelarasan purata pelicinan. Perhatikan bahawa suapan Alligator untuk sepanjang masa trend itu kukuh.

Selepas harga menjangkau hujung atas aliran menaik, anda dapat melihat bahawa mereka mengubah arah dengan segera. Di sini, untuk tempoh yang singkat, Alligator tidur tetapi bangun cukup lama untuk memberi makan kepada aliran menurun baru yang telah dibentuk.

Dengan menggunakan ilustrasi di atas, kita boleh menyimpulkan bahawa penunjuk Alligator membolehkan peniaga bersedia untuk pergerakan pasaran yang akan datang. Apabila dan ketika tindakan harga naik untuk menguji salah satu dari tiga baris purata bergerak, anda dapat mengharapkan untuk melihat trend yang dikekalkan.

Trend perdagangan dengan penunjuk Aligator

Indikator Alligator membolehkan para pedagang untuk berdagang baik di antara kawasan dan pasaran tren. Walau bagaimanapun, lebih disarankan untuk memperdagangkan trend dan bukannya rentang kerana keuntungan boleh dibina dengan mudah dalam pasaran yang sedang berkembang.

Pasar-pasaran yang digambarkan oleh Alligator tidur menunjukkan tempoh di mana pedagang boleh menjauhkan diri daripada pasaran dan mengelakkan mengambil risiko yang tidak wajar.

Sudah tentu boleh menggunakan indikator tambahan lain untuk menyaring trend yang lebih lanjut. Anda juga boleh menggabungkan penunjuk Alligator dengan teknik berasaskan tindakan harga seperti garis arah dan sokongan mendatar dan tahap rintangan.

Carta seterusnya menggambarkan cara menggunakan penunjuk Alligator dengan teknik berasaskan tindakan harga.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 03-Alligator-Price-Action.png"} {/ modal}

Menggunakan indikator Alligator dengan tindakan harga

Dalam carta di atas, anda dapat melihat bahawa kami mempunyai tahap pendirian dan rintangan mendatar dan garis trend yang dicetak pada carta. Anda boleh melihat contohnya apabila garis trend diplot, harga terus bergerak lebih tinggi.

Ini digambarkan oleh purata pergerakan pelicinan yang semakin tinggi. Selagi Alligator terjaga, trend itu tetap mantap. Tetapi apabila harga hampir berakhir pada trend, anda dapat melihat bahawa Alligator mula tidur.

Berikutan itu, harga menembusi aliran trend dan mula berkembang menjadi trend menurun.

Satu lagi contoh dari carta di atas ialah tahap sokongan dan rintangan. Sebagai contoh, selepas tahap sokongan ditubuhkan, anda dapat melihat trend yang kuat yang mendorong harga ke tahap rintangan seterusnya.

Langkah ini, dari sokongan kepada kawasan rintangan yang kuat dan dengan Alligator yang terjaga, anda boleh mendapatkan keyakinan tambahan bahawa pasaran mengekalkan trend yang kuat.

Menggunakan penunjuk Aligator pada platform dagangan MT4

Penunjuk Alligator atau Alligator Williams adalah salah satu indikator teknikal lalai yang terdapat pada kebanyakan dagangan dan platform pencatatan. Ini juga boleh didapati di platform dagangan MT4 yang digunakan secara meluas.

Untuk menggunakan penunjuk itu, ketik ke bahagian navigasi dan dari senarai penunjuk, pilih Bill Williams dan pilih penunjuk Alligator.

Berikut adalah contoh penunjuk Aligator pada carta harga anda pada platform dagangan MT4.

{modal url = "images / articles / alligator-indicator / 04-Alligator-Indicator-MT4.png"} {/ modal}

Indikator buaya pada platform dagangan MT4

Anda boleh menyesuaikan penunjuk ke tahap yang besar, termasuk keupayaan untuk menukar warna-warna dari tiga purata bergerak yang lancar dan juga dapat mengubah tetapan parameter untuk penunjuk.

Walaupun anda bebas untuk bereksperimen dengan tetapan, jangan menyimpang terlalu jauh dari tetapan lalai dan juga anjakan atau tetapan peralihan.

Penunjuk Alligator menunjukkan trend di pasaran untuk jangka masa yang diterapkan. Oleh itu, apabila anda menukar tempoh masa, anda boleh mendapati bahawa indikator Alligator secara automatik berubah bergantung pada tindakan harga bingkai masa yang anda lihat.

Dengan cara ini, anda boleh menggunakan analisis bingkai berbilang masa menggunakan indikator Alligator. Ia boleh menjadi agak rumit, tetapi pendekatan multi-time frame ini dapat membantu anda memahami butiran rumit tren yang terbentuk. Ia juga akan membolehkan anda menilai tahap harga kemasukan anda untuk perdagangan.

Apabila menggunakan penunjuk Alligator, ingatlah untuk tidak menggunakan penunjuk berlebihan. Sebagai contoh, anda boleh mengelakkan menggunakan purata bergerak kerana ini adalah asas untuk penunjuk Alligator.

Begitu juga penunjuk lain yang diletakkan pada carta juga tidak diperlukan. Anda boleh melihat pelbagai pengayun atau bahkan osilator bandwidth Bollinger yang dapat menggambarkan volatiliti yang semakin meningkat dan jatuh dalam harga keselamatan yang akan anda analisa.

Berdagang dengan Indikator Alligator - Sebagai kesimpulan

Kesimpulannya, penunjuk Bill Alligator Bill adalah salah satu petunjuk dagangan paling mudah yang juga berfungsi sebagai sistem perdagangan teknikal. Tujuan utama indikator Alligator adalah untuk menjaga perdagangan mudah.

Tidak seperti petunjuk dagangan biasa dan konsep analisis teknikal, penunjuk Alligator adalah sejajar dengan pandangan Williams untuk memahami tindakan harga semasa untuk meramalkan tindakan harga masa depan.

Keseluruhannya, penunjuk mudah difahami seperti digambarkan dalam artikel di atas. Sejumlah strategi dagangan boleh dibuat menggunakan indikator Alligator . Tidak menghairankan bahawa penunjuk itu adalah sistem perdagangan yang popular di kalangan peniaga.

About Me

I'm Mike Semlitsch the owner of PerfectTrendSystem.com. My trading career started in 2007. Since 2013 I have helped thousands of traders to take their trading to the next level. Many of them are now constantly profitable traders. 

The following performance was achieved by me while trading live in front of hundreds of my clients:

Connect With Me:  

This FREE Indicator Can Transform
Your Trading!

FREE Indicator + Telegram Group


Request the Ultimate Double Top/Bottom Indicator which is used by 10,000+ traders.

Results From 5 Months!
This service starts soon! Be the first who get's notified when it begins!