Berdagang dengan Petunjuk Indeks Purata Arah ( ADX )

Indeks arah indeks purata atau indikator ADX untuk jangka pendek, seperti nama yang dicadangkan adalah indeks petunjuk. Dengan kata lain, ADX tergolong dalam kumpulan penunjuk yang menunjukkan arah umum pasaran.

Ini juga boleh dipanggil sebagai penunjuk trend mengukur. Penunjuk ADX bukan sesuatu yang baru. Ia telah wujud sejak sekian lama. Penunjuk ini dibangunkan oleh Welles Wilder. Penunjuk ini terutama direka untuk berdagang dengan pasaran saham. Ia juga diteruskan dengan nama lain seperti indeks pergerakan arah atau DMI.

FREE ADX Indicator

Download the FREE  ADX Indicator for MT4.

To receive my email 100% sure: 
Put my email on your whitelist!

 

Partially Automated Trading Besides Your Day Job

Alerts In Real-Time When Divergences Occur

My Recommended MT4/MT5 Broker

 

Terlepas dari nama yang berlainan atau pasaran yang ditunjukkan oleh indikator ADX , ia boleh digunakan untuk bukan hanya pasaran saham tetapi juga niaga hadapan dan forex juga. Kerana harga, tanpa mengira pasaran cenderung bersikap dengan cara yang sama, ADX mendapati penggunaannya dalam analisis teknikal.

Jika anda ingin mengukur kekuatan trend, maka indikator ADX adalah indikator pilihan untuk pedagang. Berdasarkan rumus matematik, ADX mengukur kekuatan trend. Peniaga kemudian boleh menggunakan maklumat ini untuk menentukan kapan masa yang baik untuk masuk ke arah trend.

Seperti yang mungkin anda perhatikan, indikator indeks petunjuk arah purata digunakan untuk trend mengikut susunan berikut. Akibatnya, ADX sangat sesuai untuk berdagang dengan trend jangka panjang . Walau bagaimanapun, pedagang ayunan jangka pendek juga boleh menggunakan indeks dan meletakkannya untuk digunakan.

Biasanya, peniaga boleh mengukur trend indeks dan kemudian bergerak ke masa yang lebih kecil dan perdagangan berdasarkan pergerakan jangka pendek dalam trend. Ini membolehkan para pedagang manfaat untuk memilih titik perubahan dalam trend jangka pendek, sementara latihan dalam arah trend yang lebih besar.

Apakah perbezaan antara petunjuk arah aliran dan petunjuk kekuatan trend?

Apabila bercakap tentang petunjuk arah aliran dan penunjuk kekuatan trend dan membandingkan kedua-dua, peniaga akan mendapati beberapa perbezaan tersendiri. Untuk satu, penunjuk trend hanya mengukur trend. Biasanya, peniaga menggunakan penunjuk seperti purata bergerak yang membentuk asas analisis trend.

Peraturan umum menetapkan bahawa apabila harga didagangkan di atas harga purata, pasaran dikatakan berada dalam arah aliran menaik. Begitu juga, apabila harga didagangkan di bawah harga purata, pasaran dikatakan berada dalam arah aliran menurun.

Walaupun ini adalah cara yang baik untuk memahami apa yang menjadi trend utama dalam pasaran, ia tidak menunjukkan peniaga mengenai kekuatan trend. Tidak ada cara untuk membezakan atau meramalkan jika trend semasa akan berterusan.

Ini adalah di mana penunjuk kekuatan trend muncul. Seperti namanya, indikator kekuatan trend seperti indeks petunjuk arah indeks ( ADX ) pada dasarnya menunjukkan anda kekuatan trend.
Ini membawa beberapa faedah tersendiri. Untuk satu, anda akan dapat menentukan apabila trend lemah dan apabila ia kukuh. Tindakan harga di seluruh pasaran cenderung bergerak dalam fesyen zig-zag. Ini bermakna kekuatan trend boleh naik dan turun.

Kelemahan dalam kekuatan trend tidak semestinya bermaksud bahawa trend akan berubah. Ia hanya dapat meramalkan arah perubahan trend. Oleh itu, mengetahui kekuatan trend boleh membawa beberapa kelebihan tersendiri bagi pedagang jika mereka ingin berdagang ke arah trend.

Manfaat lain dari penunjuk kekuatan trend adalah bahawa ia menunjukkan apabila pasaran berada di antara. Tetapi jangan salah dalam mengandaikan bahawa penunjuk kekuatan trend dapat meramalkan trend harga.

Seperti kebanyakan penunjuk teknikal yang dibina pada harga, penunjuk kekuatan trend juga merupakan penunjuk reaktif. Dalam erti kata lain, penunjuk kekuatan trend cenderung untuk bertindak balas terhadap harga daripada sebaliknya.

Oleh itu, anda boleh mengalami beberapa ketinggalan. Namun, penunjuk kekuatan trend adalah cara yang baik untuk mengenal pasti apabila trend itu akan menguatkan dan melemahkan.

Carta pertama di bawah menunjukkan perbandingan antara purata bergerak dan indeks petunjuk arah purata ( ADX ).


Penunjuk Kekuatan Trend v / s

Anda dapat melihat bahawa walaupun purata bergerak hanya menggambarkan sama ada pasaran berada dalam aliran menaik atau arah aliran menurun, indikator ADX di sisi lain dapat mencerminkan peningkatan dan kejatuhan kekuatan trend.

Dalam carta di atas, anda dapat melihat kenaikan dan kejatuhan harga ke dan dari purata 50 eksponen bergerak eksponen bertepatan dengan kenaikan dan kejatuhan dalam kekuatan trend seperti yang digambarkan oleh penunjuk ADX .

Oleh itu, dari yang tersebut di atas, harus jelas perbezaan utama antara penunjuk arah dan indikator kekuatan trend.

Memahami bagaimana penunjuk indeks Indeks Purata ( ADX ) berfungsi

Penunjuk indeks petunjuk purata ( ADX ) seperti yang dilihat dalam carta sebelumnya adalah pengayun. Ia dipaparkan di bahagian bawah carta. Penunjuk terdiri daripada tiga baris. Tiga baris dikenali sebagai:
1. Baris ADX
2. DI +
3. DI-

DI +, biasanya digambarkan dengan warna hijau, manakala DI- digambarkan oleh warna merah. Kedua-dua garis tersebut mengukur kenaikan dan penurunan trend. Apabila DI + di atas DI-line, ia menunjukkan bahawa trend umum adalah terbalik.

Sebaliknya, apabila DI berada di atas DI +, ia menggambarkan bahawa trend umum adalah kelemahan. Oleh itu, melihat DI + dan garis DI, para pedagang dapat memahami apa yang menjadi trend.

Tetapi ia tidak hanya membantu melihat apa yang menjadi trend. ADX adalah selepas penunjuk kekuatan trend. Kekuatan trend dilihat oleh garisan ADX itu sendiri. Apabila garis ini naik ke arah melampau, bergerak ke arah lereng ke atas, ia menunjukkan bahawa trend mendasar adalah kuat.

Trend yang mendasari boleh positif (apabila DI + lebih besar daripada DI-) atau trend mendasar boleh menjadi negatif (apabila DI lebih besar daripada DI +). Trend atau momentum mula melemahkan seperti yang ditunjukkan oleh lereng bawah garisan ADX itu sendiri.

Tahap umum 20 atau 25 dipilih sebagai tahap untuk mengukur apabila momentum meningkat atau jatuh. Oleh itu, idealnya, aliran menaik yang kuat dilihat apabila DI + lebih besar daripada DI- dan garisan ADX berada di atas paras 20 atau 25.

Begitu juga, aliran menurun dikatakan kuat apabila DI lebih besar daripada DI + dan garisan ADX melebihi tahap 20 atau 25.

Carta seterusnya di bawah contoh ini.


Kekuatan Trend ADX

Dalam carta di atas, anda dapat melihat kawasan yang ditandakan oleh garis menegak. Setiap lajur ini menggambarkan tahap berlainan tren. Bermula dari sebelah kiri, pasaran berada dalam aliran menurun yang kuat. Ini terbukti dari fakta bahawa penunjuk ADX menunjukkan paras yang tinggi manakala DI- lebih besar daripada indikator DI +.

Berikutan aliran menurun yang kuat ini, anda dapat melihat bahawa garisan ADX didagangkan di sekitar 20 wilayah. Kawasan ini menandakan tempoh yang tetap apabila harga didagangkan secara rata. Berikutan tempoh ini, trend sekali lagi mula meningkat.

Dalam aliran menaik berikutnya yang berikutnya, penunjuk ADX mula naik melebihi paras 20 atau 25. Ini menunjukkan bahawa aliran menaik (di mana DI + lebih tinggi daripada DI-) adalah kukuh. Fasa dan fasa awal ini dilihat sebagai kawasan terkuat apabila kedua-dua pasaran meningkat dan jatuh.

Pengiraan indikator ADX agak mudah dibandingkan dengan cara kekuatan trend visual digambarkan.

DI + dikira sebagai tinggi semasa minus tinggi sebelumnya. Apabila ini lebih besar daripada sebelumnya rendah tolak rendah semasa, DI + bergerak lebih tinggi. Apabila nilai negatif, sifar diberikan.

DI- dikira sebagai rendah saat ini tolak rendah sebelumnya. Apabila nilai ini lebih tinggi daripada tinggi sebelumnya, tolak tingginya semasa, indeks DI bergerak lebih tinggi. Hasil negatif diberikan kepada sifar.

Oleh itu, dengan membandingkan tahap tertinggi dan terendah dan membandingkannya dengan nilai sebelumnya, nilai DI- dan DI + diberikan. Kedua-dua nilai ini kemudian digabungkan bersama dengan faktor pelicinan untuk menghasilkan baris ADX itu sendiri.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa garisan ADX itu sendiri juga menarik ke atas julat sebenar rata-rata. Julat sebenar purata atau penunjuk ATR adalah penunjuk lain yang sama yang menunjukkan rentang purata harga.

ATR pada asasnya mengukur jarak dan dengan itu menggambarkan betapa tidak menentu harga keselamatan itu.

Tetapan lalai untuk penunjuk ADX ditetapkan ke 14 tempoh apabila digunakan pada carta harian. Jika anda ingin menggunakan penunjuk ADX pada bingkai masa yang lebih kecil, anda mungkin mahu melaraskan tetapan. Seperti mana-mana penunjuk, menggunakan nilai yang lebih kecil boleh membawa kepada penunjuk yang semakin sensitif ketika menggunakan nilai yang lebih tinggi atau yang lebih besar dapat membuatnya sangat tertinggal.

Kerana tiada dua pasaran mempunyai ciri yang sama, peniaga perlu menyesuaikan dengan teliti tetapan penunjuk ADX . Biasanya, nilai 7 atau 14 digunakan bergantung pada kerangka waktu yang anda gunakan.

adakah untuk menggunakan indeks penunjuk Indeks Purata ( ADX ) dalam perdagangan?

Seperti yang telah kita nyatakan sebelum ini, ADX pada dasarnya merupakan penunjuk kekuatan trend. Ia menunjukkan arah pasaran. Oleh itu, masuk akal untuk menggunakan penunjuk sebagai satu cara untuk menentukan trend dan kekuatan.

Anda akan melihat bahawa ADX menghilangkan keperluan untuk menggunakan penunjuk purata bergerak sebagai penunjuk trend. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakannya untuk tujuan perdagangan. Kerana harga cenderung untuk bergerak ke dan dari purata bergerak, anda boleh mengharapkan reaksi apabila ini berlaku.

ADX sangat sesuai digunakan untuk memilih titik perubahan harga. Oleh itu, ia boleh digabungkan bersama dengan petunjuk momentum seperti penunjuk stochastics . Perbezaan di sini ialah penunjuk stochastics dapat menggambarkan keadaan overbought dan oversold di pasaran.

Tetapi satu soalan yang tidak dapat ditangani ialah sama ada keadaan overbought atau oversold akan membawa kepada peningkatan momentum. Dalam erti kata lain, tidak ada yang mengatakan sama ada titik perubahan dalam harga akan membawa kepada langkah yang berterusan.

Di sinilah penunjuk ADX dapat membantu. Carta seterusnya di bawah menunjukkan purata bergerak, penunjuk ADX dan penunjuk stochastics pada carta. Penunjuk purata bergerak digunakan sebagai pencetus untuk perdagangan.

Penunjuk stochastics digunakan untuk melihat apabila momentum pasaran jatuh dan sama ada atau tidak pasaran berada dalam keadaan overbought atau oversold.

Akhirnya, penunjuk ADX akan memberitahu kami apabila trend adalah yang paling kuat.


Strategi Dagangan ADX

Kawasan yang ditanda oleh kotak segi empat tepat menunjukkan keadaan yang ideal. Di sini, kita melihat bahawa pasaran menurun sedikit. Ini dicerminkan oleh penunjuk stochastics yang memperlihatkan keadaan yang agak terlalu banyak.

Berikutan ini, kita melihat pengayun stochastics membalikkan dari keadaan oversold. Ini memberitahu kita bahawa arah berubah. Kita tahu bahawa trend keseluruhan meningkat dengan membandingkan harga dengan purata bergerak.

Akhir sekali, kita melihat indeks Penunjuk Indeks Purata ( ADX ). Anda dapat melihat bahawa baris ADX berada di atas 20 yang menunjukkan bahawa aliran meningkat adalah kuat. Oleh itu, kita boleh meletakkan catatan panjang di pangsi tinggi sebelum pembetulan kecil.

Berhenti diletakkan pada tahap yang rendah dan sudah tentu sasaran diletakkan pada jurang yang dibuka beberapa bulan yang lalu. Dalam kes di atas, anda dapat melihat bahawa penunjuk ADX adalah mahir dalam memberi isyarat bila hendak masuk ke arah trend.

Perdagangan dengan cepat mencapai sasaran sebelum jatuh. Anda boleh menggunakan pendekatan yang sama apabila pasaran berada dalam aliran menurun juga. Mulailah dengan melihat harga dan membandingkannya dengan purata bergerak.

Jika harga berada di bawah purata bergeraknya, maka pasaran berada dalam arah aliran menurun. Sudah tentu, anda juga harus melihat ADX pada ketika ini untuk mengesahkan bahawa DI- berada di atas DI +. Seterusnya, lihat pengayun stochastics untuk menandakan keadaan jualan balik. Ini biasanya boleh terjadi apabila harga sedang menyambung pembetulan ke aliran menurun.

Sebaik sahaja keadaan paras belian dibeli, anda kemudian menunggu stochastics keluar dari keadaan beli-beli. Mengesahkan pandangan ini dengan mencari indikator ADX untuk naik ke atas 20 (idealnya ia harus mula cerun lebih tinggi). Berikutan ini, anda boleh menggunakan kemahiran analisis teknikal anda dan menetapkan kemasukan dan sasaran dan menghentikan tahap kerugian.

Penunjuk ADX juga merupakan penunjuk yang baik yang boleh memberitahu anda bila hendak keluar dari pasaran. Biasanya sepanjang tempoh penggabungan ini, anda boleh mengharapkan baris ADX untuk berlegar berhampiran tahap 20.


Penunjuk ADX menggambarkan pasaran sisi

Dalam carta di atas, kita mempunyai contoh semasa pasaran emas. Anda dapat melihat bagaimana harga telah menjadi sangat mencongkel. Ini terbukti dari fakta bahawa garisan ADX telah agak rata, didagangkan hampir dengan tahap 20.

Berdasarkan ini sahaja, anda sepatutnya dapat memberitahu bahawa pasaran sebenarnya rata. Jika anda melihat pengayun stochastics di sisi lain, anda akan melihat bahawa pengayun terus bergerak di sekitar harga belian dan keadaan terlebih jual. Tetapi ia tidak memberitahu anda sama ada trend itu kukuh atau tidak.

Petunjuk ADX - Kesimpulan

Kesimpulannya, indeks indeks purata atau indikator ADX adalah sangat mudah tetapi penunjuk kuat yang boleh anda gunakan. Ia akan memberitahu anda kekuatan trend dan membantu anda untuk mengelakkan dagangan apabila pasaran bergerak dalam jarak sisi.

Disebabkan fakta bahawa ADX adalah penunjuk kekuatan trend, ia paling sesuai untuk memperdagangkan trend jangka panjang. Beberapa petunjuk yang boleh melengkapkan penggunaan penunjuk ADX termasuk band Bollinger , saluran Donchian, saluran Keltner dan sebagainya.

Adalah disyorkan bahawa anda menggunakan indeks petunjuk arah indeks ( ADX ) bersama-sama penunjuk teknikal yang lain. Tetapi jangan membuat kesilapan menggunakan petunjuk berlebihan yang menggambarkan maklumat yang sama.

Untuk pedagang trend, penting untuk mendapatkan hak perdagangan. Masa adalah faktor penting dan di sinilah penunjuk ADX dapat digunakan dengan baik. Anda juga boleh menggunakan penunjuk ADX dengan analisa teknikal berasaskan tindakan harga juga.

Sebagai contoh, anda boleh mengesahkan pola candlestick berhubung dengan sokongan utama atau tahap rintangan. Kemudian lihat pada indikator ADX untuk mengesahkan trend dan potensi kekuatan. Ini boleh membawa kepada pengurusan perdagangan yang lebih baik dan anda akan dapat melindungi risiko anda dengan cepat dalam perdagangan.

Penunjuk ADX boleh digunakan untuk mana-mana pasaran, tetapi disarankan agar anda memilih pasaran di mana tren dikekalkan untuk jangka masa yang lama. Penunjuk ADX juga boleh digunakan di mana-mana bingkai masa pilihan anda, menjadikan ini penunjuk perdagangan teknikal serba boleh yang boleh anda gunakan.

 

About Me

I'm Mike Semlitsch the owner of PerfectTrendSystem.com. My trading career started in 2007. Since 2013 I have helped thousands of traders to take their trading to the next level. Many of them are now constantly profitable traders. 

The following performance was achieved by me while trading live in front of hundreds of my clients:

Connect With Me:  

This FREE Indicator Can Transform
Your Trading!

FREE Indicator + Telegram Group


Request the Ultimate Double Top/Bottom Indicator which is used by 10,000+ traders.

Results From 5 Months!
This service starts soon! Be the first who get's notified when it begins!