Ortalama Yön Endeksi (ADX) Göstergesiyle Ticaret



Table Of Contents:

  1. Ortalama Yön Endeksi (ADX) Göstergesiyle Ticaret
  2. Trend göstergeleri ile trend gücü göstergeleri arasındaki fark nedir?
  3. Ortalama yön endeksi (ADX) göstergesinin nasıl çalıştığını anlama
  4. Ortalama yön endeksi (ADX) göstergesini alım satım işleminde kullanmalı
  5. ADX Göstergesi - Sonuç

Adından da anlaşılacağı gibi ortalama yön endeksi veya ADX göstergesi kısa bir yön endeksidir. Başka bir deyişle, ADX piyasaların genel yönünü gösteren bir grup göstergeye aittir.

Bu aynı zamanda trend ölçüm göstergesi olarak da adlandırılabilir. ADX göstergesi yeni bir şey değil. Bir süredir var olmuştur. Gösterge Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir. Gösterge öncelikle borsalarla işlem yapmak için tasarlandı. Ayrıca, yön hareket endeksi veya DMI gibi diğer isimlerle de gider.

FREE ADX Indicator

Download the FREE ADX Indicator for MT4.

To receive my email 100% sure: 
Put my email on your whitelist!

 

Partially Automated Trading Besides Your Day Job

Alerts In Real-Time When Divergences Occur

 

ADX göstergesinin tasarlandığı farklı isimler veya pazarlar ne olursa olsun, sadece borsalar için değil aynı zamanda vadeli işlemler ve forexler için de uygulanabilir. Fiyatlar, piyasalardan bağımsız olarak aynı şekilde davranma eğiliminde olduklarından, ADX teknik analizde kullanımını buluyor.

Bir trendin gücünü ölçmek istiyorsanız, ADX göstergesi yatırımcılar için tercih edilen göstergedir. Matematiksel formüllere göre, ADX eğilim gücünü ölçer. Yatırımcılar bu bilgileri trendin içine girmek için ne zaman uygun bir zaman olduğunu belirlemek için kullanabilirler.

Fark etmiş olabileceğiniz gibi, ortalama yön indeksi göstergesi kurulum sonrası trend için ideal olarak kullanılır. Sonuç olarak, ADX uzun vadeli trendlerde işlem yapmak için en uygun yöntemdir . Bununla birlikte, kısa vadeli swing trader'ları endeksi de kullanabilir ve kullanabilir.

Tipik olarak, trader'lar endeksin eğilimini ölçebilir ve ardından daha küçük bir zaman dilimine geçebilir ve trendlerdeki kısa vadeli hareketlere dayanarak alım satım yapabilir. Bu, trader'ların kısa vadeli eğilimlerdeki dönüm noktalarını seçmelerine olanak tanırken, daha büyük eğilimler doğrultusunda eğitim almasını sağlar.

Trend göstergeleri ile trend gücü göstergeleri arasındaki fark nedir?

Trend göstergeleri ve trend gücü göstergeleri hakkında konuşurken ve her ikisini karşılaştırırken, tüccarlar bazı belirgin farklılıklar bulacaklar. Birincisi, bir eğilim göstergesi yalnızca eğilimi ölçer. Tipik olarak, tüccarlar trend analizinin temelini oluşturan hareketli ortalama gibi bir gösterge kullanırlar.

Genel kurallar, fiyatın ortalama fiyatın üstünde işlem gördüğü zaman, piyasaların yükseliş eğiliminde olduğunu söyler. Aynı şekilde, fiyat ortalama fiyatın altında işlem gördüğü zaman, piyasaların düşüş eğiliminde olduğu söylenir.

Bu, piyasanın altında yatan trendin ne olduğunu anlamak için iyi bir yol olsa da, tüccarlara trendin gücü hakkında bir şey göstermiyor. Mevcut eğilim devam ederse, farklılaştırmak veya tahmin etmek için hiçbir yolu yoktur.

Bir eğilim gücü göstergesinin devreye girdiği yer burasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, ortalama yön endeksi (ADX) göstergesi gibi bir trend gücü göstergesi temel olarak size trendin gücünü gösterir.
Bu onunla bazı belirgin yararlar getirir. Birincisi, eğilimin ne zaman zayıf ve ne zaman güçlü olduğunu belirleyebileceksiniz. Piyasalardaki fiyat hareketi zikzak bir şekilde hareket etme eğilimindedir. Bu, eğilim güçlerinin yükselip düşebileceği anlamına gelir.

Eğilim gücündeki bir zayıflık, eğilimin değişeceği anlamına gelmez. Sadece trendin değişmesindeki yönü tahmin edebilir. Bu nedenle, eğilim gücünü bilmek, eğilim yönünde işlem yapmak istiyorsa, tüccar için bazı belirgin avantajlar sağlayabilir.

Eğilim gücü göstergesinin bir diğer faydası, piyasaların ne zaman değiştiğini göstermesidir. Ancak, eğilim gücü göstergesinin fiyat eğilimlerini önceden tahmin edebileceğini varsayırken hata yapmayın.

Fiyat üzerine inşa edilen çoğu teknik göstergede olduğu gibi, eğilim gücü göstergesi de reaktif bir göstergedir. Başka bir deyişle, eğilimin gücü göstergesi, fiyatı tersine çevirmek yerine fiyata tepki verme eğilimindedir.

Bu nedenle biraz gecikme yaşayabilirsiniz. Yine de trend gücü göstergesi, trendin ne zaman güçlenip zayıflayacağını belirlemenin iyi bir yoludur.

Aşağıdaki ilk çizelge, hareketli ortalama ile ortalama yön endeksi (ADX) göstergesi arasındaki bir karşılaştırmayı göstermektedir.


Trend v / s Trend Gücü göstergesi

Hareketli ortalama, yalnızca piyasaların yükseliş eğilimi veya düşüş eğiliminde olup olmadığını gösterirken, ADX göstergesinin eğilimlerin gücündeki yükselişi ve düşüşü yansıttığını görebilirsiniz.

Yukarıdaki grafikte, fiyatların 50 dönemli ılımlı hareketli ortalamaya olan yükseliş ve düşüşünün ADX göstergesinin gösterdiği gibi eğilim gücündeki yükseliş ve düşüşle çakıştığını görebilirsiniz.

Bu nedenle, yukarıdan, bir eğilim göstergesi ile eğilim gücü göstergesi arasındaki bu ana farkın açık olması gerekir.

Ortalama yön endeksi (ADX) göstergesinin nasıl çalıştığını anlama

Önceki tabloda görüldüğü gibi ortalama yön endeksi (ADX) göstergesi bir osilatördür. Grafiğin alt kısmında görüntülenir. Gösterge üç satırdan oluşmaktadır. Üç satır şöyle bilinir:
1. ADX hattı
2. DI +
3. DI-

DI +, genellikle yeşil renkle, DI + ise kırmızı renkle gösterilir. Bu iki çizgi eğilimin yükselişini ve düşüşünü ölçer. DI +, çizginin üzerinde olduğunda, genel eğilimin yukarı doğru olduğunu gösterir.

Tersine, DI- DI + 'nın üzerindeyken genel eğilimin olumsuz yönde olduğunu gösterir. Böylece, DI + ve DI çizgilerine bakarak, tüccarlar trendin nasıl olduğunu anlayabilir.

Ancak bu, trendin nasıl olduğunu görmek için sadece yardımcı olmuyor. ADX trend gücü göstergesinin peşinde. Trendin gücü ADX çizgisinin kendisi tarafından görülüyor. Bu çizgi uç noktalara yükseldiğinde, yukarı doğru bir eğime doğru hareket ederken, altta yatan eğilimin güçlü olduğunu göstermektedir.

Temel eğilim (DI +, DI'den büyükse) pozitif olabilir veya temel eğilim (DI - DI'den büyük olduğunda) negatif olabilir. Eğilim veya momentum, ADX çizgisinin kendisinin aşağı eğiminden yansıdığı şekilde zayıflamaya başlar.

Momentumun ne zaman yükselip alçaldığını ölçmek için genel bir seviye 20 veya 25 bir seviye olarak seçilir. Bu nedenle, ideal olarak, DI +, DI'den büyük ve ADX çizgisi 20 veya 25 seviyesinin üzerinde olduğunda güçlü bir yükseliş eğilimi görülür.

Benzer şekilde, DI- DI + 'dan büyük olduğunda ve ADX çizgisi 20 veya 25 seviyesinin üstünde olduğunda düşüş eğiliminin güçlü olduğu söylenir.

Bu örneklerin altındaki sonraki grafik.


ADX Trend Güçlü Yönleri

Yukarıdaki tabloda dikey çizgilerle işaretlenmiş alanları görebilirsiniz. Bu sütunların her biri trendlerin farklı aşamalarını gösterir. Soldan başlayarak, piyasalar güçlü bir düşüş eğilimindedir. Bu, DIX'in DI + göstergelerinden daha büyük olmasına karşın, ADX göstergesinin yüksek bir seviye gösterdiğinden açıkça anlaşılıyor.

Bu güçlü düşüş trendinin ardından, ADX hattının 20 bölgede işlem gördüğünü görebilirsiniz. Bu alan, fiyatların düz işlem yaptığı düz dönemi işaretler. Bu sürenin ardından, eğilim bir kez daha artmaya başlar.

Bunu izleyen sonraki trendde, ADX göstergesi 20 veya 25 seviyesinin üzerine çıkmaya başladı. Bu, yükseliş trendinin (DI + 'nın DI-' den daha büyük olduğu) güçlü olduğunu gösterir. Bu aşama ve ilk aşama hem pazarlar yükselip düşerken en güçlü alanlar olarak görülüyor.

ADX göstergesinin hesaplanması, eğilim gücünün görsel olarak gösterilme şekli ile karşılaştırıldığında oldukça basittir.

DI +, mevcut yüksek eksi önceki yüksek olarak hesaplanır. Bu önceki düşük eksi mevcut düşükten büyükse, DI + daha yüksek hareket eder. Değer negatif olduğunda, bir sıfır atanır.

DI-, mevcut düşük eksi önceki düşük olarak hesaplanır. Bu değer önceki yüksek eksi değerinden büyükse, geçerli yüksek değer ile DI-index değeri yükselir. Negatif bir sonuç sıfıra atanır.

Böylece, yüksek ve alçakları karşılaştırarak ve önceki değerlerle karşılaştırarak, DI ve DI + değerleri atanır. Bu iki değer de ADX hattının kendisini türetmek için bir yumuşatma faktörü ile birlikte birleştirilir.

ADX çizgisinin kendisinin de ortalama gerçek aralığa geçtiğini belirtmek ilginçtir. Ortalama gerçek aralık veya ATR göstergesi, fiyatların ortalama aralığını gösteren benzer bir göstergedir.

ATR, temel olarak menzili ölçer ve böylece güvenliğin fiyatının ne kadar değişken olduğunu gösterir.

ADX göstergesi için varsayılan ayar, günlük tabloda kullanıldığında 14 döneme ayarlanmıştır. ADX göstergesini daha küçük zaman dilimlerinde kullanmak istiyorsanız, ayarları yapmak isteyebilirsiniz. Herhangi bir göstergede olduğu gibi, daha küçük bir değer kullanmak, daha yüksek veya daha büyük bir değer kullanırken göstergenin daha hassas olmasına neden olabilir ve bu da doğada çok gecikmeye neden olabilir.

Hiçbir iki pazar aynı özelliklere sahip olmadığından, yatırımcıların ADX gösterge ayarlarını dikkatlice ayarlaması gerekir. Genellikle, kullandığınız zaman çerçevesine bağlı olarak 7 veya 14 değeri kullanılır.

Ortalama yön endeksi (ADX) göstergesini alım satım işleminde kullanmalı

Makalede daha önce belirttiğimiz gibi, ADX temel olarak bir eğilim gücü göstergesidir. Piyasaların yönünü gösterir. Bu nedenle, göstergeyi eğilimi ve gücü belirlemek için kullanmanın bir anlamı var.

ADX'in hareketli ortalama göstergesini trend göstergesi olarak kullanması gerekliliğini ortadan kaldırdığını göreceksiniz. Ancak, yine de ticaret amacıyla kullanabilirsiniz. Fiyatlar hareketli ortalamaya yükselmeye meyilli olduğundan, bu olduğunda biraz tepki bekleyebilirsiniz.

ADX, fiyattaki dönüm noktalarını seçmek için idealdir . Bu nedenle, Stokastik göstergesi gibi momentum göstergeleri ile birlikte kullanılabilir. Buradaki fark, Stokastik göstergesinin piyasadaki aşırı alım ve aşırı satım koşullarını gösterebilmesidir.

Ancak ele almadığı bir soru, aşırı alım veya aşırı satım koşullarının momentum birikmesine yol açıp açmayacağıdır. Başka bir deyişle, fiyattaki dönüm noktalarının sürekli bir harekete yol açıp açmayacağına dair bir açıklama yoktur.

ADX göstergesinin yardımcı olabileceği yer burasıdır. Aşağıdaki bir sonraki grafik hareketli bir ortalaması, ADX göstergesini ve grafikteki Stokastik göstergesini göstermektedir. Hareketli ortalama göstergesi esnaf için bir tetikleyici olarak kullanılır.

Stokastik göstergesi, piyasa momentumunun ne zaman düştüğünü ve piyasaların aşırı alım veya satım durumunda olup olmadığını görmek için kullanılır.

Son olarak, ADX göstergesi eğilimin en güçlü olduğu zaman bize söyleyecektir.


ADX Ticaret Stratejisi

Dikdörtgen kutu ile işaretlenmiş alan ideal koşulları gösterir. Burada, piyasaların biraz kısaldığını görüyoruz. Bu biraz fazla satım koşulları gösteren Stokastik göstergesi ile yansıtıldı.

Bundan sonra, stokastik osilatörün aşırı satım koşullarından tersine döndüğünü görüyoruz. Bu bize yönün değiştiğini söylüyor. Genel eğilimin, fiyatı hareketli ortalama ile karşılaştırarak arttığını biliyoruz.

Son olarak, Ortalama yön endeksi (ADX) göstergesine bakarız. ADX çizgisinin 20'nin üzerinde olduğunu ve yükseliş trendinin güçlü olduğunu düşünerek görebilirsiniz. Bu nedenle, küçük düzeltmelerden önce eksen üzerinde yüksek bir giriş yapabiliriz.

Duraklar en alçakta ve elbette birkaç ay önce oluşan açık aralığa hedef yerleştiriliyor. Yukarıdaki durumda, ADX göstergesinin ne zaman trende girileceğine dair sinyal verme konusunda usta olduğunu görebilirsiniz.

Ticaret geri çekilmeden önce hızla hedefe ulaşır. Piyasalar düşüş eğilimindeyken de aynı yaklaşımı kullanabilirsiniz. Sadece fiyata bakarak ve hareketli ortalama ile karşılaştırarak başlayın.

Fiyat hareketli ortalamanın altındaysa, piyasalar düşüş eğilimindedir. Elbette, DI-'nin DI +' nın üstünde olduğunu doğrulamak için ADX’e bu noktadan da bakmalısınız. Ardından, aşırı alım durumunu bildirmek için Stokastik osilatörünü izleyin. Bu, genellikle fiyat düşüş trendine bir düzeltme gönderdiğinde ortaya çıkabilir.

Aşırı alım seviyesi koşulu tanımlandıktan sonra, Stokastiklerin alım durumundan çıkmasını beklersiniz. ADX göstergesinin 20'nin üzerine çıkmasını ararken bu görüşü doğrulayın (ideal olarak daha yükseğe eğilmeli). Bunu takiben, teknik analiz becerilerinizi kullanabilir, girişi ve hedefi belirleyebilir ve zarar düzeylerini durdurabilirsiniz.

ADX göstergesi ayrıca, piyasalardan ne zaman çıkabileceğinizi size söyleyebilecek iyi bir göstergedir. Genellikle bu yana konsolidasyon periyodu boyunca, ADX hattının 20 seviyesinin yakınında durmasını bekleyebilirsiniz.


Yan piyasayı gösteren ADX göstergesi

Yukarıdaki tabloda, altın piyasası için güncel bir örneğe sahibiz. Fiyatların ne kadar dalgalı olduğunu görebilirsiniz. Bu, ADX hattının biraz düz olması ve 20 seviyesine yakın işlem görmesi gerçeğinden açıkça görülüyor.

Yalnızca buna dayanarak, piyasaların gerçekte düz olduğunu söyleyebilmelisiniz. Öte yandan, Stokastik osilatörüne bakarsanız, osilatörün aşırı alım ve aşırı satım koşulları etrafında hareket etmeye devam ettiğini göreceksiniz. Fakat trendin güçlü olup olmadığını söylemez.

ADX Göstergesi - Sonuç

Sonuç olarak, ortalama yön indeksi veya ADX göstergesi kullanabileceğiniz çok basit ama güçlü bir göstergedir. Size trendin gücünü söyleyecek ve piyasalar yanlara doğru hareket ederken işlem yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

ADX'in bir eğilim gücü göstergesi olması nedeniyle, uzun vadeli eğilimlerin ticareti için en uygun yöntemdir. ADX göstergesinin kullanımını tamamlayabilen bazı göstergeler Bollinger bantları, Donchian kanalları, Keltner kanalları vb.

Diğer teknik göstergelerin yanı sıra ortalama yön indeksi (ADX) göstergesini kullanmanız önerilir. Ancak aynı bilgiyi gösteren gereksiz göstergeler kullanma yanlıştır.

Trend yatırımcıları için ticareti düzeltmek çok önemlidir. Zamanlama önemli bir faktördür ve bu, ADX göstergesinin iyi kullanılabileceği yerdir. Ayrıca ADX göstergesini fiyat işlemine dayalı teknik analiz ile de kullanabilirsiniz.

Örneğin, mum desteği modellerini kilit bir destek veya direnç seviyesine göre doğrulayabilirsiniz. Ardından eğilimi ve potansiyel gücü doğrulamak için ADX göstergesine bakın. Bu, daha iyi bir ticaret yönetimine yol açabilir ve risklerinizi çok hızlı bir şekilde bir alım satımın içinde karşılayabilirsiniz.

ADX göstergesi tüm pazarlara uygulanabilir, ancak trendlerin uzun süre korunacağı pazarları seçmeniz önerilir. ADX göstergesi, seçtiğiniz herhangi bir zaman dilimine de uygulanabilir ve bu da kullanabileceğiniz çok yönlü bir teknik işlem göstergesidir.

 

About Me

I'm Mike Semlitsch the owner of PerfectTrendSystem.com. My trading career started in 2007. Since 2013 I have helped thousands of traders to take their trading to the next level. Many of them are now constantly profitable traders. 

The following performance was achieved by me while trading live in front of hundreds of my clients:

Connect With Me:  

Results From 5 Months!
This service starts soon! Be the first who get's notified when it begins!

This FREE Indicator Can Transform
Your Trading!

FREE Indicator + Telegram Group


Request the Ultimate Double Top/Bottom Indicator which is used by 10,000+ traders.